Står I uden HR-afdeling? Eller har jeres HR for travlt? Få tryghed og tid til kerneopgaven ved at hente HR-assistance ind udefra
Danmark bugner af små og mellemstore virksomheder, hvor dygtige ledere ofte leger blæksprutte for at favne de mange opgaver, der hører ind under paraplyen ”ledelse”. Og selv om det er prisværdigt og imponerende, er det ikke altid optimalt.
Rekruttering, onboarding, medarbejderudvikling, trivsel, medarbejderfastholdelse, virksomhedskultur. Det er ord, der stresser rigtig mange ledere. For som leder må du ofte spørge sig selv. ”Hvornår i alverden skal jeg nå at udføre alle de her opgaver (ordentligt)? Og hvordan griber jeg dem rigtigt an?.
Når vi mennesker er i tvivl om noget eller ikke kan overskue en opgave, tyr vi meget ofte til at udskyde opgaven eller ”glemme” den. Det er nemt, og det er trygt. Men det ligger som regel og ulmer i baghovedet, fordi vi godt ved, det ikke er langtidsholdbart at vende det døve øre til eller undlade at løse opgaver, som er vigtige for virksomhedens fremtid.
Få ledelsessparring af en HR-konsulent
Hvad er så den gode løsning? Som i så mange andre tilfælde, er den gode løsning at hente vejledning og rådgivning hos dem, der har rigtig god forstand på emnet. Få noget sparring om, hvordan du skal håndtere oplæring af nye medarbejdere, hvordan I får teams til at spille sammen eller hvad der nu fylder af personaleudfordringer hos netop jer.
Ved at vende jeres udfordringer med en HR-specialist, får I tryghed omkring de løsninger I ender med at vælge, fordi I ved, de er blåstemplet af nogen, der har gået vejen mange gange før. Derudover vil I højst sandsynligt også opleve, at I får forslag, input og vinkler, som I ikke selv havde spottet eller tænkt over. Og som kan være guld værd.
Det frigiver tid, når du hyrer en ekstern HR-assistance
Tid er en faktor, ingen kan ignorere, og som leder i en mindre eller mellemstor virksomhed vil du typisk ikke mangle opgaver. Her er det afgørende, at du kan prioritere, hvad du personligt skal tage dig af, hvad der kan vente/droppes og hvad du kan uddelegere.
For at du kan få tid til kerneopgaven kan det være en idé at lade en ekstern HR-konsulent varetage nogle af de opgaver, som du ellers skulle forsøge at gabe over (i bedste fald), eller som du ville blive ved med at udskyde eller helt ignorere (i værste fald).
Hvad kan en HR-konsulent hjælpe os med?
Hvad kan en HR-konsulent så hjælpe jer med? Ikke så lidt, faktisk. Nogle HR-konsulenter har juridiske eller personaleøkonomiske profiler, mens andre eksempelvis vil kunne hjælpe jer med:
- Rekruttering af medarbejdere
- Gennemførelse af MUS
- Onboarding af nyansatte
- Teamudvikling
- Ledelsessparring
- Trivselsmålinger og –tiltag
- Konflikthåndtering
- Stresshåndtering
- Opsigelser og fratrædelser
Kan en udefrakommende konsulent forstå os?
Måske tænker du som mange andre ledere, at man vel er nødt til at være ansat i virksomheden for at kunne stå for rekruttering, medarbejderudvikling osv. Men jeg har faktisk ofte oplevet, hvordan det har været en fordel at komme ind udefra, se ting med friske øjne og ikke være sovset ind i gammel historik, uudtalte roller, hierarki, skjulte agendaer og andre issues, der kan hæmme den gode, åbne dialog.
Rigtig mange medarbejdere udtrykker, at de synes, det er rart at kunne tale med udefrakommende, hvor de tør fremlægge tingene åbent og ærligt i visheden om, at der er fortrolighed til at lufte deres udfordringer og samtidig mulighed for at få hjælp til at løse udfordringerne – eventuelt i samspil med ledelse og kolleger.
Kan det betale sig at hyre hjælp til HR?
Et væsentligt forbehold mod at hyre hjælp ind udefra vil ofte være økonomien. Hvorfor betale for at gøre noget, man kan gøre selv? Og by all means, hvis I har både tid, viden og lyst til selv at varetage HR på en optimal måde, så er der jo slet ikke brug for hjælp udefra.
Men måske er den nuværende HR-indsats ikke helt optimal. Fordi der er tusind andre ting at se til. Eller fordi du som leder er knivskarp til mange ting, men måske ikke nødvendigvis til HR. Her kan det godt svare sig at købe sig til nogle timer udefra. Timer, der bliver brugt på at sikre, at organisationen kører som en velsmurt maskine, at I har de rigtige folk, at de er motiverede, at små issues ikke får lov at vokse sig store, og at I kan skabe og bevare en god kultur. Det er som bekendt mange penge værd.