Gevinsten ved teamcoaching
Når et team coaches sammen, definerer de et fælles mål. Undervejs opstår der en samhørighed (det vi ofte kalder teamspirit), og teamet får fornyet drive, mod og handlekraft. De oplever at gå fra snak til handling, fordi de har fokus på deres mål og får udformet en plan for, hvordan de kommer tættere på målet sammen.
Et team har ofte svært ved selv at tage de større snakke på en måde, hvor det munder ud i ejerskab, enighed og en handleplan, som alle kan nikke til. Ofte går diskussioner i ring, og man får igen ikke sagt det, der virkelig var det helt store issue.
Der er uskrevne roller, og nogle er måske bange for at tromle – eller bange for at vise usikkerhed. Derfor ender teams ofte med at lege katten om den varme grød.
Brokkekultur koster dyrt
Lederne mærker de ulmende gløder, når resultatet fra trivselsmålingerne kommer. Eller når en medarbejder får to øl for meget til julefrokosten og begynder at lukke op for alt det indestængte. Eller når en god ansat uforklarligt siger op og søger grønnere græsgange.
Og det koster at have en brokkekultur med demotiverede medarbejdere. Også selv om det kun er et par stykker, for de forpester det for resten af afdelingen. Det har jeg personligt været vidne til mere end én gang.
Derfor er der brug for at ressourcer udefra til ryste posen, skabe en ligeværdig dialog og enes om et fælles mål.
Teamcoaching skaber fælles fodslag
Mit mål med coachingen er at skabe fremdrift og udvikling. Alligevel vægter jeg langsommelighed i selve coachingprocessen. Det gør jeg, fordi det kræver tid at forme en tanke, tid at finde modet til at sige den højt, og tid for at alle de nye indsigter når at forankre sig.
Når jeg coacher et team, kombinerer jeg min forretningsforståelse og strategiske tænkning med min evne til at skabe tryghed og få mennesker til at åbne sig. Det er afgørende at kunne håndtere forskellige personligheder og diskret sikre, at både de snakkesalige og de eftertænksomme kommer til orde.
Der skal afsættes tid til de store snakke
Som teamcoach er det vigtigt at turde være vedholdende, så vi kommer i dybden. Nogle issues tager tid at få op til overfladen. Derfor ”graver” jeg på en nænsom måde, for fremdriften skal komme indefra hvert enkelt menneske og ikke fordi jeg høvler dem igennem en udviklingsproces.
Det handler om at mestre balancen mellem at være nærværende, rolig og tålmodig og samtidig sikre fremdrift og styre tiden, så vi når i mål på en afbalanceret måde, hvor alle aspekter af processen får lov at fylde det, der skal til.
Jeg mener, at vejen til trivsel, arbejdsglæde og produktivitet skal findes ved at finde en indre motivation, passion og et drive, der kan mærkes i kroppen hos det enkelte menneske. Og det kan kræve den objektivitet, som kun en udefrakommende facilitator reelt kan skabe.
Effekten af teamcoaching kan ses i hverdagen
Coaching i virksomheder kan løse konflikter, dæmme op for mistrivsel og sikre, at alle i teamet styrer efter det samme fyrtårn.
En anden stor gevinst er, at teamet får en større fælles forståelse. Dels får de hver især indsigt i, hvordan de selv tænker, taler og agerer. Og så får de indblik i, hvordan deres kolleger tænker, tolker og oplever situationer.
Når facaderne falder en smule, opstår der en åbenhed og en tillid, som gør, at det er nemmere at lægge svesken på disken eller tale om den store elefant i rummet. Og den åbenhed fortsætter, når coachingen er slut. Coachingen åbner en dialog, som hidtil måske har været svær eller har kørt i ring. Nu ved teamet, hvor de har hinanden, hvor de skal hen og hvordan de kommer i mål på en måde, hvor alle trives undervejs.
Pludselig er de som væddeløbsheste, der står og tripper i startboksen og glæder sig til, at startskuddet lyder.
Det er fantastisk at mærke, hvordan energien i rummet skifter fra sitrende uro om morgenen til løssluppen samhørighed om eftermiddagen!